Politie waarschuwt voor valse jade en ivoor.

BRUSSEL, 09/06/2010. – Vorige week woensdag slaagde de Federale gerechtelijke politie van Brussel er eindelijk in de 70-jarige Jean G. in de boeien te slaan. Na een jarenlang kat-en-muisspel werd de gereputeerde oplichter betrapt op het ogenblik dat zijn voorlopig laatste slachtoffer hem 270.000,- EUR zou overhandigen.

Het was in 1995 dat de Belgische politie voor het eerst lucht kreeg van de activiteiten van Jean G. uit Frankrijk. Hij toonde zich meteen een meester in wat bekend staat als de ‘oplichtingen met jade, ivoor en oosterse tapijten’. Daarbij laten Franse bendes de geviseerde slachtoffers geloven dat er snel veel geld valt te verdienen als tussenpersoon in een transactie met oosterse kunstobjecten. Er bestaan vele varianten, maar meestal begint de affaire met een rondreizende tapijthandelaar die het vertrouwen wint van de potentiële slachtoffers.   Vervolgens vertrouwt de man hen een collectie Chinese beelden in ‘jade’ en ‘ivoor’ toe, zogezegd louter om enkele dagen te bewaren. Daarop duikt er ‘toevallig’ een kunstexpert ter zake op die de slachtoffers van de enorme waarde van die stukken overtuigd. Hij brengt hen op het idee om zelf te investeren in deze handel om de beelden meteen weer met grote winst verder te verkopen via diezelfde expert.

Maar zodra de daders het geïnvesteerde geld in handen hebben, duiken er allerlei ‘onvoorziene’ complicaties op, zowel de expert als de verkopers van de stukken beweren plots te kampen met gezondheidsproblemen of worden zogezegd ergens in het buitenland gearresteerd. Zo blijft het slachtoffer alleen achter met veel te duur betaalde en onverkoopbare beelden van inferieure kwaliteit.

Jean G. werd in België al twee maal bij verstek veroordeeld voor dergelijke feiten, maar wist tot vorige week woensdag uit handen van het gerecht te blijven. Die dag diende hij zich onder een valse naam en met twee koffers vol oosterse beelden aan bij een gepensioneerde man uit Ukkel. Medeplichtigen hadden het slachtoffer vooraf al voor 29.000,- EUR aan tapijten en beeldjes aangesmeerd. Twee zogezegde ‘kunstexperts uit New-York en Bern’ hadden het hem immers wijsgemaakt dat ze de hele collectie gingen overkopen voor maar liefst 1,3 miljoen EUR. Op de plaats van de afspraak kreeg Jean G. echter in plaats van de verhoopte 270.000,- EUR in cash een politiebadge onder de neus geschoven.

De politie wenst het publiek te waarschuwen voor dit wijd verspreide fenomeen. Alleen al bij de federale gerechtelijke politie van Brussel zijn er voor de afgelopen 15 jaar meer dan 120 gelijkaardige zaken bekend. Samen waren deze oplichtingen goed voor een bedrag van meer dan 71.000.000,- EUR, dat door de vele tientallen actieve daders werd buitgemaakt. Wees dus op uw hoede voor vlotte praters die gouden bergen beloven.