De voorbije nacht van 19 mei 2010 hebben onbekenden vijf schilderijen van 20ste-eeuwse meesters uit het Parijse Museum voor Moderne Kunst ontvreemd. Het gaat om werken van Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Georges Braque en Fernand Léger. De gezamenlijke waarde van de gestolen schilderijen wordt volgens gerechtelijk bronnen op een half miljard euro geschat. Het stadsbestuur van Parijs zegt dat de meesterwerken 90 tot 100 miljoen euro waard zijn.

Meesterwerken.   De dieven gingen aan de haal met absolute topwerken uit de moderne schilderkunst: Le Pigeon aux Petits Pois van Pablo Picasso, La Pastorale van Henri Matisse, l’Olivier pres de l’Estaque van Georges Braque, La Femme a l’ eventail van Amadeo Modigliani en Nature Morte aux Chandeliers van Fernand Léger.

Bewakingsvideo.   Van het museum ontdekten de gigantische kunstroof nadat ze vanochtend geconfronteerd werden met een geforceerd raam en een opengebroken slot. Op de bewakingsvideo zou te zien zijn hoe een dief door een raam het gebouw binnengeraakt. Het is nog een raadsel waarom de gesofisticeerde alarmsystemen niet eerder in werking traden. De politie heeft de omgeving van museum afgezet.

Verzamelaar.   Omdat de vijf meesterwerken stuk voor stuk wereldberoemde kunstwerken zijn, zijn ze onmogelijk te verkopen. Het vermoeden bestaat dat de werken gestolen zijn in opdracht van een privé-verzamelaar. In dat geval zijn ze zeer moeilijk op te sporen.

In de vooravond verspreidde het stadsbestuur van Parijs een mededeling waarin werd gezegd dat de kunstwerken geen 500 miljoen euro waard zijn, zoals gezegd door gerechtelijke bronnen, maar hoogstens 90 tot 100 miljoen. (afp/gb/ee) Bron: De Morgen