artsafe@skynet.becallens49       Tel: +00 32 475 720 901

36380560_10156455345944699_9127636021826027520_nCurriculum Vitae – Janpiet Callens (°Waregem 1949) Janpiet Callens

Janpiet Callens studeert en groeit op in het Brusselse, stad waarmee hij een bijzondere band heeft ontwikkeld. Op zeer jonge leeftijd blijkt reeds zijn belangstelling voor kunst en cultuur. Kunst, en in het bijzonder schilderkunst, is vanaf zijn jeugd steeds een aanwezige factor geweest.

Zijn eerste stappen in de sector zet hij met de oprichting, samen met een paar vrienden, van de groep Deliekaat (1966), waarmee hij multimediale evenementen organiseert in samenwerking met de BRT, Radio Brabant en de Beursschouwburg te Brussel.

Onder familiale druk slaat hij onverwacht professioneel een andere richting in: de politie. Hier vervult hij zijn taak op geheel eigen manier. Het inmiddels ontwikkelde gevoel voor cultuur en esthetiek verdwijnt echter niet. Hij blijft de kunst- en cultuursector met belangstelling volgen.

Na een aantal mensverrijkende passages op moordzaken (crime), drugssquad en zedenbrigade (mondaine), belandt hij uiteindelijk via Interpol in de voor hem voorbestemde materie van de kunstdiefstallen en –fraudes (1989). Hij wordt er taakrechercheur kunstcriminaliteit. Hij maakt deel uit van een gemotiveerd team dat kunstdiefstallen, heling en oplichtingen d.m.v. van niet-authentieke kunst bestrijdt. Kleine en grootschalige criminele operaties in de marge van het kunstmilieu en in de “grijze” zone vormen spoedig de bedding van een niet te versmaden know how in de kunst- & antieksector. De passage op Interpol en buitenlandse onderzoeken bezorgen hem een uitgebreid internationaal netwerk aan relaties.

Door een aantal punctuele criminele feiten in musea en bij particulieren groeit echter het besef voor het nut van bijkomende vorming. Diverse cursussen in eigen land, Engeland (1999) en Frankrijk (1998 en 2001) vervolmaken de terreinervaring. Het creatief proces en het kunstobject kennen geen geheimen meer.

September 2009 is het jaar van een carrièrewending. Janpiet Callens beslist zijn know how en zijn gecapitaliseerde expertise te delen en vestigt zich als consultant en adviseur. Zijn expertise op het vlak van kunst & antiek, en meer specifiek zijn ervaring m.b.t. de beveiliging van kunstvoorwerpen, kan vanaf nu gedeeld worden met de kunstliefhebber. Hij geeft momenteel lezingen, conférences, is gastdocent en lesgever in verschillende scholen en academies.

Enkele referenties:

Fondation Guillaume Corneille, Art Loss Register, Panamarenko Foundation, ABN Amro, ISEL Foundation, HISCOX Kunstverzekeringen, Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, Artelex Seminars, Crepac Limal, Leon Eeckman Verzekeringen, SMAK, UCL Louvain-la-Neuve, BRAFA, Kempische Verzekeringskring, Kiwanis, Groeninghemuseum, SYNTRA, GC De Warande-Liedekerke, VRT, VTM, Suddeutsche Rundfunk, France 2, Lions Club, MAC’s Le Grand Hornu, Van Lanschot Bankiers, Vlaamse Overheid, School voor Criminologie en Criminalistiek, Erfgoeddag Sint-Niklaas, Politieacademies, Vanbreda Verzekeringen, Salon International de la Céramique Ancienne-Enghien, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België e.a.