Dieven brengen gestolen schilderij Magritte terug: onverkoopbaar. Dieven die op een bijzonder drieste manier een schilderij van Magritte hadden geroofd, hebben het werk nu terug gebracht omdat ze het niet verkocht kregen. Te beroemd.

Het schilderij “Olympia” van de Belgische surrealist René Magritte is terugbezorgd omdat de dieven het werk niet te gelde konden maken. Dat heeft Janpiet Callens, consultant in kunstzaken, verklaard. 

Op donderdag 24 september 2009 werd het werk door onbekenden gestolen uit de voormalige woning van de schilder, in de Esseghemstraat in Jette. De woning, die na de dood van de schilder werd omgevormd tot museum, kreeg toen het bezoek van twee dieven die enkel geïnteresseerd bleken in dat ene olieverfschilderij. Ze bedreigden het personeel met een wapen, namen het werk van 60 op 80 centimeter mee en vertrokken met de wagen. 

Liever terugbrengen dan vernietigen De diefstal kreeg ruime weerklank. Wellicht is dat ook de reden waarom het werk nooit verkocht werd: het was te bekend.”Ik werd gecontacteerd door iemand die het schilderij wilde terugbrengen”, legt Callens uit. “Het werk was onverkoopbaar. En dan wilden ze het liever terugbezorgen dan het te laten vernietigen”, klinkt het. 

”Twee weken geleden kon ik het schilderij terugbezorgen aan de federale gerechtelijke politie van Brussel, dat er een sporenonderzoek op heeft uitgevoerd. Inmiddels is het werk weer bij de eigenaar.” 

Over de dieven is niets bekend. Callens vermoedt dat de persoon die hem contacteerde zelf niets met de feiten te maken had. Magritte schilderde “Olympia” in 1948 in zijn woning aan de Esseghemstraat, waar tussen 1930 en 1954 de helft van zijn oeuvre het daglicht zag. 

Naakte vrouw met een schelp Het werk, dat een naakte vrouw met een schelp voorstelt, werd verkocht door een kunsthandelaar in New York, waarna het in privécollecties verdween. Het olieverfschilderij werd pas in 1980 aan de buitenwereld getoond. 

De conservator van het Magritte-huis in Jette kon het in 2002 via een mecenas op de kop tikken. De waarde van “Olympia” wordt op minstens 700.000 euro geschat.( Belga/EH/EE)